Ålstensfisk

Recept

Lasagne på Lax
Färska lasagneplattor (vanliga förkokas i saltat H2O 10 min)

Fryst eller färsk bladspenat (fryst, skall tina och vattnet skall kramas ur, använd med fördel ett durkslag)

Purjolök (eller annan god lök, silver – rödlök)

Kryddor: OBS! LITE AV ALLT, DÅ LAXEN REDAN ÄR SALT!
Salt, socker, vitpeppar och muskot

Béchamelsås (Smör, eller margarin, mjöl och mjölk)

Béchamelsås; Smält smöret i en kastrull vispa försiktigt ned mjölet så att det tjocknar, häll på mjölken portionsvis samtidigt som man vispar till lämplig konsistens. Krydda efter tycke och smak med salt, lite socker och peppar!

Stek löken och krydda försiktigt socker samt med malen vitpeppar!

Sätt på ugnen:
Ugnsvärme ca: 200°. (varmluft) 225°. (vanlig ugn) ca: 20-25 min!

Smöra lasagneformen, lägg ett lager med plattor i botten. Lägg sen ett lager med lax (kallrökt) pudra över försiktigt med muskot och lite vitpeppar. Häll på lite av béchamelsåsen (1/3 del). Nästa lager med Lasagneplattor och lägg på den stekta löken, täck med bladspenaten, krydda försiktigt, häll på béchamelsåsen (1/3 del). Täck som ett lock med de sista lasagneplattorna och häll på resten av béchamelsåsen.

Laxpudding
400 g kallrökt eller gravad lax
1-2 röda lökar
Smör
800 g kokt kall potatis (skivad)
1/2 dl hackad dill
1 dl hackad bladspenat
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
Kryddor: Vitpeppar, aromat

Sätt ugnen på 225°. ca: 20-25 min!

Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i smör i en stekpanna på svag värme tills den blir mjuk och glansig.
Skiva potatisen. Varva sen potatis, lax, lök, dill och spenat i en smord ugns-säker form. Avsluta med potatis på toppen och flera mindre klickar med smör på potatislocket.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över potatisen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 30 min. Laxpuddingen är klar när den har stannat i mitten och fått en fin gyllenbrun färg. Servera med smör och ci-tron.

Nattmackor med Lax eller till lunchen;

Tunnbrödsrulle
Kallrökt Lax
Pepparrotsvisp (på tub, Wiborgs)
Ruccola (finskuren)

Baguette Macka
Smöra baguetten
Kallrökt Lax
Avokado
Peppar från kvarn)
Ruccola (finskuren)

På siten Svensk Fisk hittar ni fler tips och recept på hur ni tilllagar våra råvaror.